Ek İş Fikirleri: Gizli Müşteri Olup Nasıl Para Kazanılır?

    Gizli müşteri’ mesleği hakkında bugün sizlere detaylı bir şekilde bilgi vermeye karar verdik. Eğer sizlerin de gizli müşteri olup para kazanmak gibi bir hayaliniz varsa sizler için aşağıda oluşturduğumuz yazıya göz atabilirsiniz. Daha fazla uzatmadan, detaylı ve hızlı bir şekilde sizlere gereken bilgileri verelim.
Son zamanlarda revaçta olan ve insanlar tarafından yakın takip altına alınan ‘
Gizli müşterilerin bilinen diğer adları ‘Gizli alışverişçiler’’ veya ‘Gözcüler’ olarak bilinmekte. Bazı şirketler çalıştırdığı personellerin müşterilerine karşı nasıl bir tutum içerisinde olduğunu ölçmek için gizli müşteri tutarak onları şirketlerine yönlendirir. Gizli müşterilerde verilen adreslere giderek şirketteki personellerin tutumunu, neler yaptığını, müşteriye karşı saygısını, ürünleri nasıl pazarladığını veya pazarlayamadığını değerlendirip bir dereceye tabii tutar. Normal bir müşteriden farkı yoktur. Fakat gizli müşteriler bir şeyi hemen alıp çıkmaz. Dükkan içerisinde uzun bir süre durarak personellerin davranışını beyninde not alır. Onlara soru sorar ve en doğru cevabı vermelerini ister. Bu sayede şirket patronları da bu gizli müşterilerin bilgilerini alarak değerlendirme yaparlar.

Gizli müşteriler her firma da olabilir. Yani illa büyük firmalarda olacak diye bir şey yok. Aksine büyüklü küçüklü tüm firmaların hepsi neredeyse bir gizli müşteriye sahiptir. Daha çok restoranlar, mağazalar, marketler, oteller, gemi turu düzenleyen şirketler gizli müşteriye ihtiyaç duyar.

Gizli müşterinin görevi nedir?
Bazı edindiğimiz bilgilere göre şuanda yemek şirketlerinin büyük bölümü gizli müşteriye sahip ve bunların hepsi bu gizli müşterilerle her ay personel durumlarını değerlendiriyormuş. Mesela diğer bilinen bir şeye göre; ‘’McDonalds firması 2002 yılından bu yana gizli müşteriler tutmakta.’’  Orada yapmanız gereken şey; ‘’Çalışanların samimiyetine bakmak. Restoranın ne kadar temiz olduğuna bakmak. Menü de yer alan şeylerin doğru yazıldığına veya fiyatlarının doğru yazıldığına bakmak. Verilen hizmetin ne kadar hızlı olduğuna bakmak.’’ Bunlar eğer gizli müşteri olursanız sizin görevleriniz.

Gizli müşteriler ne kadar kazanıyor?
Belirli bir net tutar yok. Her firma farklı ödemeler yapıyor. Bazı firmalar saati 10 TL’den gizli müşteri tutarken diğer firmalar saati 20 TL’den tutuyor. Ödemeler ise çok farklı şekillerde yapılıyor. Çoğu zamanlarda gizli müşterisi olduğunuz firmanın ücretsiz olarak ürünlerine sahip olabiliyorsunuz. Veya ücretsiz hizmet satın alabiliyorsunuz. Eğer deneyimli bir gizli müşteri olursanız 1 haftalık tatil şansı bile yakalayabilirsiniz.
Gizli müşteri olabilmek için çeşitli ajansların veritabanlarına kayıtlı olmanız gerekmektedir. Bu ajanslar size görev geldiğinde bildirim yapacaktır ve sizi görev için gerekli adreslere gönderecektir. Sadece 1 görev değil. Bir çok görev alabilirsiniz.

Yorumlar