Günlük çiğ süt satışı yaparak para kazanın.

Günlük Çiğ süt Satışı.

Günlük Seyyar Çiğ Süt Satışı yaparak para kazanın.
Merhaba değerli  www.fikirciim.blogspot.com takipçilerim.
Bugün sizlerle günlük çiğ süt satıcılığı ile ilgili fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
Ülkemizdeki yıllık süt ve süt ürünleri  tüketimi yaklaşık 20 milyon ton. Sadece süt olarak tüketilen ise ortalama 4 milyon ton dur. İstanbul da Günlük 500 ton süt tüketimi yapılmaktadır. Tüketilen bu sütün yaklaşık %65 lik kısmı kayıt dışı olarak üretilip satılmaktadır. Yani sokak sütçülüğü (mahallenizde günlük taze çiğ süt satışı yapan kişiler) büyük dev tesislere kafa tutmakta ve hatta üstün gelmektedir. Ülkemizde çiğ süt satışı ne kadar yasak olsa da mevzuatla uygulama arasında çok farklılık vardır. Bunun örneklerini çevremizde de sıkça görmekteyiz.
Bu kadar yaygın olan bir işin kazancının düşük olması elbette ki düşünülemez.
Bu işi neden yapmanız gerektiği ile ilgili size kendi yaşamımdan bir örnek vereyim.
Mahallemize her hafta uğrayan bir sütçümüz var.Yaklaşık 1,5 yıldır bu abimizden günlük taze süt almaktayız. Bu abimiz ilk 3 ay eski bir pikap aracıyla mahallemizde haftada bir gün dolaşarak gözlemlediğim kadarıyla yaklaşık 300-400 lt  çiğ süt satışı yapmaktaydı. 3-4 ay gibi bir süre sonra yeni bir pikap araç aldı ve aracın arkasındaki süt kazanları yerine 500 lt. lik büyük tank yerleştirdi ve bu tankın yanında hala 4 ad. Süt kazanı da dolu olarak durmakta. Talep edenlere köy yumurtası ve köy yoğurdu satışı da yapmakta. Özellikle köy yumurtası yada popüler adıyla gezen tavuk yumurtası baya talep görmekte. Hatta son zamanlarda keçi sütü de faydaları saymakla bitmediği için talep patlaması yapmış durumda.İş fikrine keçi sütü satışı nı da ekleyebiliriz...  Bu arada işlerini daha da hızlandırmak adına yanında bir genç çalıştırmaya başladı. Bu abimiz iki ilçede her gün belirli mahalleleri dolaşarak satış yapıyor. Bizim ilçemizde 2,50 tl ye sattığı sütü diğer ilçede 3 tl ye satıyor(gelir düzeyi seviyesi ve çevresel faktörler nedeni ile.).
Maliyet kısmında ise yaptığım araştırmalar da süt alış fiyatının ortlama 1,5 tl olduğunu söyleyebilirim.
Bu fiyatın daha altında süt satışı yapan çiftliklerin de olduğunu tespit ettim (1,2 tl gibi) Yalnız aradaki fiyat farkının  süt ün kalitesi ile alakalı olduğunu da yaptığım incelemelerde gördüm.  
Biz de bu işi yapmaya karar verecek olursak; Aracımızı süt kovalarımızı vb. ekipmanlarımızı temin ettikten sonra 2-3 ay gibi kendimizi kabullendirme sürecinden sonra günlük süt satışımız minimum 250 lt. olarak gerçekleşecektir. Müşteri artırma yöntemleri olarak sitelere, marketlere, bakkallara vb. yerlere broşür, iletişim bilgisi gibi argümanları bırakarak müşteri kitlemizi artırabiliriz. Tabi bu işte tutunabilmemiz için en önemli etken hijyen kurallarına dikkat etmek ve kaliteli süt satmak gerekiyor.
Kabataslak bir maliyet hesabıyla bu işin bize kazancını hesaplayacak olursak;
Günlük süt alış litre ve fiyatı ;                                                     250x1,5 =           375 tl.
Günlük ortalama 100 km lik mazot tüketimi (20.10.2015): 100km x 0,40krş=     40 tl
Günlük kendi yevmiyemiz.                                                                                       50 tl
                                                                                                       Toplam gider     465 tl.

Toplam gelir ; 250 lt.süt x 2,5 tl = 625 tl gelir – 465 tl gider = 160 tl.

Bundan -30 tl de görünmeyen giderleri düşecek olursak günlük minimum 130 tl kar etmiş oluruz.

Aylık çalıştığınız gün sayısına göre de kazancınız değişir. Eğer bizim sütçü gibi çevre edinebilirseniz rakamlar çok daha farklı boyutlara ulaşır.
Bu rakamlar tamamen tahmini olarak değerlendirilmiştir.
Ticaret bir nasip işidir.Bizdeki sadece bir fikir.
Yorumlarınız ile bu iş fikrine katkıda bulunabilir, yada daha gerçekçi bir projeye dönüştürebilirsiniz.

Yorumlar